Sıfır atık
Yüce Aytaç Et Entegre Tesisi olarak kuruluşumuzda temel ilke edindiğimiz ”Sıfır Atık” projesi kapsamında et entegre tesisimizi kurgulayıp üretim ve imalat süreçlerimizi bu gereklilikler ile sınıflandırdık. Et entegre tesisimizin temizliğinde kullanılan sular tesisin kendi içindeki arıtma ve filtreleme sisteminden geçerek kullanılmaya başlanır. Çelik ve galvanizden yapılan su giderlerinden geçen sular şebekeye karışmadan önce filtreleme sisteminden daha sonrada arıtma sisteminden geçerek ilgili yerlere aktarılır. Bu şekilde tesisten dışarı sıvı dahil bir yabancı madde çıkması denetlenerek engellenmiş olur.

Nasıl çalışıyoruz
Yüce Aytaç kendi tarlasında mahsulü olan bir üretici firma olma özelliğine sahiptir. Tarlarda yetiştirmiş olduğu mahsulü kaba yem olarak kullanan ve özel rasyonlar ile hayvanları beslemektedir. Bu sayede henüz daha yavru aşamasında olan hayvanların ileride sofralarımıza ve dükkanlarımıza gelecek olan etin yolculuğunun tüm süreçlerine hakim olmaktadır. Çiftçi dostu olma özelliği ile kendini bölgesinde ispatlamış ve anlaştığı yetiştiriciler ile de bu süreçleri uygulamaktadır. Böylece hem yetiştirici hemde üretici olarak etin izlenebilirlik sistemini doğal olarak kurmuş ve belgelendirmiştir.

Çeliğin gücü.
Fabrikanın inşasında 1530 ton beton kullanılmış olup, detaylarda ve üretim alanlarında 304 kalite paslanmaz çelik yoğunluktadır.
Hava korumalı sistem.
7 hareketli ve 1 sabit yanaşma rampası ve körüklerinin bulunduğu fabrikada, körükler yükleme-boşaltma sırasında dış ortam havasının üretim ve sevkiyat ortamlarıyla temasını engelleyecek özellikte tasarlanmıştır. Bu sayede hammadde veya ürün sevkiyatında ısıl zincirin kırılmaması garanti altına alınır. Karkas kabul bölümünde, yükleme rampasında bulunan robot kol sayesinde karkas, sevkiyat aracından, fabrika içerisindeki monoray hattına el değmeden yüklenir.
Hijyenik mekanlar.
Üretim alanları, mikrobiyel kirlenmeyi engelleyen, dona ve lekelenmeye dayanıklı, 14 mm kalınlığında, toplam 17.500 m2 endüstriyel hijyenik seramik kaplıdır. Ayrıca, kompozit malzemeden imal edilmiş, ufalanarak ürüne karışma riski olmayan 3.600 m panel guard kullanılmıştır. Kolili ürün sevkiyat alanı da dahil, seramik kullanılan tüm yüzeylerde, köşeler, özel paslanmaz sac ile desteklenmiş olup, dayanım ve gıda güvenliği garanti altına alınmıştır.
Soğuk odalarda yüksek standartlar.
Toplam 27.000 m2 soğuk oda paneli kullanılmış olup, panellerin sac kaplamaları, hammadde veya ambalaja girmemiş ürünle temas etme ihtimali olan bölümlerde 304 kalite paslanmaz çelik, diğer bölümlerde ise galvanizli sac üzeri antibakteriyel plastisol kaplamadır. Panellerin tüm birleşim derzlerinde hijyenik mastikler kullanılmıştır.
Yüksek standartlarda yangın koruma.
Fabrikanın iç alanları IPN sınıfı PU dolgulu Firesafe özellikli alev kapmaz, bina dış yüzeyi ise 14 cm taşyünü dolgulu cephe panelleri kaplıdır. Endüstriyel yangınlara karşı en üstün pasif güvenlik tedbirleriyle donatılmış fabrikada 2700 adedin üzerinde yangın söndürme sprinkler’leri, multisensörlü (alev-duman) algılama sistemi bulunmaktadır.
Temiz ve özel su sistemi.
Fabrikada 20 m3/h üretim kapasiteli ters ozmoz sistemi bulunmakta olup, üretimde ve hijyende kullanılan suyun kalitesi de garanti altına alınmıştır.
Benzersiz su tesisatı.
Tesisatlarda kullanılan tüm ekipman en yüksek standartlarda olup, fabrika içerisinde 30.000 m’lik boru hattı bulunmaktadır. Fabrikanın sabit ve makaralı uydulardan oluşan temizlik sisteminde, gerektiğinde su basıncı 25 bara, su sıcaklığıysa 70 dereceye kadar yükseltilebilmektedir. Lavabolar ve hijyen üniteleri daimi sıcak su verebilme imkanına sahiptir. Fabrika, iki adet 5000 kg/h buhar üretim kapasiteli buhar kazanlarına sahiptir ve artacak üretim kapasitesi için gerekli altyapı şimdiden hazır bir şekilde tutulmaktadır.
Su gider sisteminde özel önlemler.
Fabrikanın 162 adet pis su giderinin tamamı 304 kalite sacdan imal edilmiş olup, sifonik sisteme sahiptir. Yoğun yağ çıkışının bulunduğu bölümler rezistanslı yağ tutucularla donatılmış olup, yağın atık su sistemine karışması engellenir.
Yüksek kapasiteli atık su arıtma sistemi ile çevre de koruma altında.
100 ton/gün kapasitede, tamamıyla kapalı sistem kimyasal ve biyolojik atık su arıtma sistemine sahip fabrikada çevreye duyarlılık en çok önem verilen konuların başındadır.
Geleceğin hijyen üniteleri bugünde.
Fabrikanın hijyen üniteleri tamamıyla ithal olup, sabun ve dezenfektan verici turnikeler, çizme temizleyicili hijyen bariyerleri, dizden kumandalı lavabolar, kasap bıçakları için yıkama ve sterilizasyon kabinleri, önlük-çelik eldiven yıkama makineleri bulunmaktadır.
Üretim tarzımız
Mezbahaneden karkas et ve sakatat olarak kendi işlenme bölümüne giren ürünler endüstiriyel standartlarda geleneksel şekillerde işlenmek üzere ayrıştırılır. Et parçalama, Sakatat işleme, Bağırsak ve işkembe temizleme olarak temel 3 bölümü ayrılmıştır. Bu bölümler de alanlarında uzmanlaşmış ve her biri eğitimci konumuna gelmiş ustalar gözetiminde ürünler işlenmeye başlanır. Burada temel esas etler ve et ürünleri işlendikten sonra kendilerine özel soğutucu odalarda dinlendirilmesidir. Her bir bölümün buzhane ve dondurucu odaları ayrıdır.

Et parçalama
Soğutucu odalarda dinlendirildikten sonra, karkas etler ihtiyaca göre parçalama bölümüne alınmaktadır. Burada gerek et gerek ise et ürünleri olmak üzere etler ayrıştırılıp parçalanır. Et ürünleri olarak adlandırdığımız sucuk, kavurma, kuru et gibi ambalajlı olan ürünler pişirilmek yada işlenmek için doğranır. Kasaplık et olarak anlandırılan ürünler yine bu bölümde kemiksiz yapma olarak işlenir. Bütün halde kemiklerinden ayrılıp işlenir. Kemik, yağ gibi hayvansal ürünler sıfır atık kapsamında değerlendirilir ve kemik unu fabrikalarına gönderilmek üzere depolanır.

Sakatat ayrıştırma
Mezbaha bölümünden kesim esnasında ayrıştırılan ürünlerdir. Bu ürünler kelle, beyin, dil, uykuluk, kelle eti, perde eti, karaciğer gibi bir çok kısımdan meydana gelmektedir. Besin değeri yüksek olan bu ürünlerin her biri ustaların ellerinden geçip işlenmektedir. El yordamı ile yapılan bu ayrıştırma işlemi ürünlerin bozulmadan doğru bir şekilde birbirinden ayrılmasını sağlar. Böylece tezgahlarımızda ve sofralarımızda iştah kabartıcı görüntüsünü muhafaza eder.

İşkembe ve bağırsak
Kesim bölümünden temizlenmesi ve ayrıştırılması için bağırsak odasına gelen ürünler burada önce işkembeden ayrılır. Daha sonra işkembeler temizleme ve bağırsakların kopmadan çıkarılması sağlanır. İşkembe kazanlarında kaynatılan işkembeler soğuk odalarda dinlendirilir. Bağırsaklar temizleme işlemine başlamadan önce kavurma ve sucukta kullanılacak olanlar ayrı kokoreç için kullanılacak olanlarda ayrı ayrı temizlenir. Sucuk ve kavurma için kullanılacak olan ürünler içleri hava doldurularak dinlendirilir. Sucuk dolumu sırasında tekrar ıslatılarak kullanılması kolaylaşır.

Sucuk Hattı
Kırmızı sucuk üretim hattında; 325 litre kutere ek olarak 3 adet 4 ton/h kapasiteli dolum makinası ve 2 adet doğal barsak ile 2 adet normal otomatik klips makinası bulunmaktadır. Ürünlerin gramajına bağlı olarak saatlik sucuk üretimi 1200 kg – 2200 kg arasında değişmektedir. Doldurulan ürünlerin fermente edilmesi için 12 adet toplamda 364 arabalık klima (fermantasyon) odası bulunmaktadır.
Kavurma Hattı
Kavurma üretim hattında; 1000 litrelik kavurma kazanı bulunmakta olup bu kazanlarda günde 2 kez kavurma pişirme yapılabilmektedir. Üretim hattı günlük kavurma ihtiyacına göre üretim kapasitesine sahiptir.